+31(0)40 2818888
 
De wereld
in beweging

Verhuizen naar Zwitserland

Wilt u met uw gezin graag emigreren naar Zwitserland? Dan zijn er een aantal dingen die u vooraf moet weten. Hoe zit het bijvoorbeeld met een visum? Waar vindt u als Nederlander een baan in Zwitserland? En zijn er invoerrechten die betaald moeten worden?

Als verhuisexperts kunnen wij u alles vertellen over een verhuizing naar Zwitserland. Wij geven u hieronder alvast wat tips en advies voor een goed voorbereide emigratie.

Maakt u graag direct een afspraak om uw verhuizing te regelen? Neem dan direct contact met ons op.

Visum voor Zwitserland

Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland.

In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.

De belangrijkste voorwaarde voor een verblijfsvergunning, is dat u in uw eigen onderhoud moet kunnen voorzien. U moet dus aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt.

Wonen in Zwitserland

Bij Gebr. Van den Eijnden merken we dat er steeds meer gezinnen naar Zwitserland verhuizen. Zwitserland is dan ook een prachtig land om te wonen.

Je kunt er genieten van het mooie landschap en de rustige omgeving. Maar ook de privacy, de veiligheid en de relatief lage belastingen in het land, zijn voor veel mensen redenen om de grote stap te wagen.

Inwoners Zwitserland

In Zwitserland wonen ongeveer 8,6 miljoen mensen. Met een oppervlakte die vergelijkbaar is met die van Nederland, is Zwitserland een behoorlijk rustig land met veel privacy.

Veruit de meeste inwoners zijn Zwitserse staatsburgers. Daarnaast wonen en er werken er veel Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Turken en Nederlanders in Zwitserland.

Belasting betalen in Zwitserland

Elke inwoner van Zwitserland moet inkomsten- en vermogensbelasting betalen. Belastingtechnisch bent u een inwoner van Zwitserland als u in Zwitserland de belangrijkste arbeidscontacten heeft.

De belastingtarieven zijn progressief: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belasting. Over het algemeen liggen de tarieven lager dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat de belastingtarieven per kanton en per gemeente kunnen verschillen.

Werken in Zwitserland

Werken in Zwitserland is voor veel Nederlanders aantrekkelijk. Dat komt omdat de lonen veelal hoger liggen dan in Nederland. Daar staat echter wel een langere werkweek tegenover.

Zoekt u als Nederlander een baan in Zwitserland dan zal dat niet heel lastig zijn, mits u de Duitse taal spreekt. Op dit moment is al een groot deel van de beroepsbevolking van niet-Zwitserse afkomst. De meeste kans op een baan heeft u in de financiële sector, de farmaceutische industrie of in de mechanica. 

Liever tijdelijk werken in Zwitserland? Dan heeft u de meeste kans in de toeristische sector. Met name in de winter staan ze in de Alpengebieden te springen om tijdelijke medewerkers.  

Studeren in Zwitserland

Bent u van plan om te studeren in Zwitserland? Dan krijgt u onderwijs op hoog niveau. Zwitserland steekt veel geld in onderwijs en innovatie en overal in het land zijn gerenommeerde onderwijsinstellingen te vinden. De universiteit van Zürich behoort zelfs tot de top 5 van beste universiteiten in Europa en ook de hotelscholen staan hoog aangeschreven.

Bijkomend voordeel: het collegegeld is goedkoper dan in Nederland.

Welke talen spreken ze in Zwitserland?

In Zwitserland worden officieel vier verschillende talen gesproken. De meerderheid van de bevolking spreekt Duits. Daarnaast wordt Frans, Italiaans en Reto-Romaans gesproken.

Het ‘Zwitserduits’ wijkt af van het gewone Duits. Het zal dus even duren voordat u de taal volledig machtig bent, maar in de meeste gevallen komt u met het standaard-Duits een heel eind.

Invoerrechten Zwitserland

Zwitserland is geen EU-land. Dat betekent dat uw verhuisboedel door de Zwitserse douane moet. Omdat de Europese Unie een handelsovereenkomst met Zwitserland heeft, hoeft u vaak geen invoerrechten te betalen. In sommige gevallen hoeft u zelfs geen BTW af te dragen. Dit is onder meer het geval bij goederen die 18 jaar of ouder zijn.

Huis kopen in Zwitserland

Wilt u een huis kopen in Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat de huizenprijzen per plaats erg kunnen verschillen.

Het is interessant om in een grote stad als Zürich, Genève of Basel te wonen, maar een huis in de kleinere dorpen in de buurt is vele malen goedkoper.

Wel is de woningmarkt al jaren stabiel. Anders dan in Nederland, kent Zwitserland geen excessieve prijsstijgingen en -dalingen.

Verhuizen naar Zwitserland met Gebr. van den Eijnden

Gebroeders van den Eijnden heeft de afgelopen jaren vele gezinnen naar Zwitserland mogen verhuizen. We hebben daardoor inmiddels een groot netwerk van Zwitserse verhuisbedrijven opgebouwd.

Het in goede banen leiden van uw verhuizing, pakken we graag voor u op. Door onze hulp bent u verzekerd van een goede, zorgeloze emigratie naar het buitenland.

Wij zorgen ervoor dat uw waardevolle spullen netjes en veilig worden verpakt en ook het transport en de douaneafhandeling nemen wij graag voor onze rekening. Kortom: bij Gebroeders van den Eijnden bent u gegarandeerd van een volledige service, van deur tot deur.

Neem contact op voor een afspraak

Verhuist u binnenkort naar Zwitserland en wilt u meer weten over onze werkwijze? Of over de kosten van een verhuizing naar het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze verhuisexperts informeren u graag. 

Terug naar landoverzicht