Wandelen in het imposante Alpengebied, zwemmen in helderblauwe meren of genieten van een Sachertorte in bruisend Wenen. Oostenrijk heeft veel te bieden. Niet voor niets is het land onder Nederlanders erg populair. En niet alleen als vakantieland. Steeds meer Nederlanders verhuizen naar Oostenrijk en beproeven hun geluk in dit ruime, groene land.
Wilt u naar Oostenrijk emigreren? Dan is het raadzaam om u goed voor te bereiden. Waar moet u allemaal aan denken bij het verhuizen naar Oostenrijk? Gebroeders van den Eijnden heeft de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.
Uiteraard kunnen wij uw verhuizing naar Oostenrijk van A tot Z verzorgen. Neem contact op voor een afspraak.
Wonen in Oostenrijk
De afgelopen jaren is Oostenrijk een steeds populairder emigratieland geworden. Met name de lage bevolkingsdichtheid, de rust en de natuur zijn voor veel mensen redenen om zich permanent in dit land te vestigen. Ook de euro als officiële munteenheid maakt het wonen in Oostenrijk voor Nederlanders aantrekkelijk. Als EU-burger mag u te allen tijde verhuizen naar Oostenrijk. Wel moet u zich binnen drie dagen na aankomst melden bij uw nieuwe gemeente en dient u een zorgverzekering af te sluiten.
Visum voor Oostenrijk
Oostenrijk behoort tot de Europese Unie en dat betekent dat een visum niet direct verplicht is voor reizigers uit andere EU-landen. Gaat u verhuizen naar Oostenrijk of blijft u langer dan 90 dagen? Dan heeft u een Niederlassungsnachweis nodig, oftewel een verblijfsvergunning. Met dit bewijs kunt u een Oostenrijkse bankrekening openen. Tijdens de aanvraagprocedure, moet u kunnen aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om het een tijdje uit te kunnen houden in het land.
Inwoners Oostenrijk
Met iets meer dan 8 miljoen inwoners op een oppervlakte dat twee keer zo groot is als Nederland, heeft Oostenrijk een lage bevolkingsdichtheid. De hoofdstad Wenen heeft veruit de meeste inwoners. Het overgrote deel van de inwoners heeft de Oostenrijkse nationaliteit en is Duitstalig. Daarnaast kent Oostenrijk immigranten uit Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Kroatië.
Huis kopen Oostenrijk
Een van de eerste zaken die u moet regelen als u gaat verhuizen naar Oostenrijk is natuurlijk een dak boven uw hoofd. Het vinden van een geschikte koopwoning is niet heel moeilijk. Net als in Nederland staat het woningaanbod van Oostenrijk op internet. Vindt u het lastig om een goede beslissing te maken? Er zijn makelaars die zich uitsluitend richten op buitenlandse huizenkopers. Houd er wel rekening mee dat wanneer u een huis wilt kopen in populaire plekken als Karinthië, Salzburg en Wenen, het aanbod schaars is.
Belasting betalen in Oostenrijk
Wie in Oostenrijk woont moet belasting betalen. U krijgt vanzelf bericht van de Belastingdienst wanneer u aangifte moet doen. Net als veel Europese landen, kent Oostenrijk een progressief belastingstelsel: hoe meer u verdient, hoe hoger de belastingtarieven. Naast inkomstenbelasting betaalt u sociale zekerheidsbelasting, BTW en - indien u een koopwoning heeft - onroerendgoedbelasting.
Werken in Oostenrijk
Denkt u bij werken in Oostenrijk meteen aan een baan als skileraar of gids? Niet zo gek, in het hoogseizoen is er volop werkgelegenheid in het toerisme. Maar ook in andere sectoren kunt u als buitenlander vrij snel aan de slag. Denk dan vooral aan een baan in de dienstverlening. Oostenrijk is een welvarend land en over het algemeen geldt: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans op het vinden van werk. Ook wanneer u de Duitse taal machtig bent, is het gemakkelijker om als Nederlander te wonen en werken in Oostenrijk. Goed om te weten: als EU-burger hoeft u geen werkvergunning te regelen.
Studeren in Oostenrijk
Wilt u niet werken, maar studeren in Oostenrijk? Dan valt u met uw neus in de boter. Het aanbod aan opleidingen in Oostenrijk is groot. Het land heeft maar liefst 22 universiteiten, 12 openbare hogescholen en 13 privéuniversiteiten. De grootste universiteit is gevestigd in Wenen. Op bijna alle onderwijsinstellingen wordt lesgegeven in de officiële Oostenrijkse taal, het Duits. Heeft u een havo- of vwo-diploma? Dan wordt u vrijwel direct toegelaten.
Met de auto naar Oostenrijk
Wanneer u gaat verhuizen naar Oostenrijk wilt u waarschijnlijk uw auto meenemen. Een auto importeren vanuit Nederland is toegestaan, mits u importkosten betaalt. De hoogte van dit bedrag hangt af van de dagwaarde van uw auto, het verbruik en de CO2-uitstoot. Daarnaast moet het Nederlands kenteken worden ingewisseld voor een Oostenrijks exemplaar. Rijdt u vanuit Nederland met de auto naar Oostenrijk? Houd er dan rekening mee dat u een vignet nodig heeft.
Verhuizen met Gebroeders van den Eijnden
Emigreren is een hele onderneming en u wilt zich natuurlijk geen zorgen maken over de verhuizing van uw inboedel. Gebroeders van den Eijnden helpt gezinnen al jaren met verhuizen naar het buitenland. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een zorgeloze emigratie is. Inmiddels hebben we een groot netwerk van Oostenrijkse verhuisbedrijven opgebouwd, waardoor wij u van begin tot eind kunnen ontzorgen. Wij zorgen er niet alleen voor dat uw belangrijke spullen veilig worden verpakt en vervoerd, ook de douaneafhandeling en verzekeringszaken nemen wij graag voor onze rekening. Omdat wij bekend zijn met de Oostenrijkse wet- en regelgeving, verloopt uw emigratie soepel, vlot en efficiënt.
Neem contact op
Gaat u binnenkort emigreren naar Oostenrijk en wilt u dat uw verhuizing in goede banen wordt geleid? Of wilt u eerst meer informatie over onze werkwijze en de kosten? Neem contact op met Gebroeders van den Eijnden. Onze verhuisexperts staan voor u klaar.