+31(0)40 2818888
 
De wereld
in beweging

Verhuizen naar Duitsland

Een tripje naar Duitsland is zo gemaakt. Slechts één grens over en u kunt genieten van de Duitse cultuur, het uitgestrekte land en… een heerlijke Currywurst. Bent u echter zo verknocht aan onze oosterburen en wilt u verhuizen naar Duitsland? Dan moet er veel geregeld worden. Als expert op het gebied van internationale verhuizingen voorziet Gebroeders van den Eijnden u graag van de nodige informatie en interessante tips.

Uiteraard kunnen we u ook volledig ontzorgen tijdens het verhuisproces. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

De voordelen van wonen in Duitsland

Denkt u aan emigreren naar Duitsland? U bent niet de enige. Veel Nederlanders zien de voordelen van wonen in Duitsland. Niet alleen is het land relatief dichtbij, ook de lage huizenprijzen, de lage kosten voor het rijden van een auto en een betere gezondheidszorg zijn enkele voordelen van leven in Duitsland.

Daarnaast zijn de gemoedelijke bevolking en de ruimte in het land voor veel Nederlanders redenen om naar Duitsland te verhuizen. 

Verhuizen naar Duitsland: waar moet u aan denken?

Als u als Nederlander naar Duitsland verhuist, heeft u geen visum nodig. Duitsland behoort tot de Europese Unie, dus een geldige ID-kaart of paspoort volstaat voor reizigers en immigranten uit andere EU-lidstaten. Wanneer u zich meldt bij de gemeente waar u gaat wonen, moet u wel kunnen aantonen dat u een ziektekostenverzekering heeft en dat u in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. 

Ziektekostenverzekering in Duitsland

Iedereen die naar Duitsland gaat verhuizen heeft dus een zorgverzekering nodig. En dat is maar goed ook. Aan een behandeling in een Duits ziekenhuis zijn vaak hoge kosten verbonden. De meeste inwoners van Duitsland hebben een publieke zorgverzekering (Gesetzliche Krankenversicherung). Verdient u echter meer dan 54.900 euro per jaar? Dan heeft u de mogelijkheid om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten (Private Krankenversicherung).

Huis kopen in Duitsland

Het is algemeen bekend: de huizenprijzen in Duitsland liggen lager dan in Nederland. Dit komt omdat de Duitse grond aanzienlijk goedkoper is. Daarnaast staan Duitse woningen bekend om hun grote oppervlakte. De meeste Nederlanders die naar Duitsland emigreren, geven dan ook de voorkeur aan het kopen van een huis boven het huren van een huis. Bent u van plan om een huis te kopen in Duitsland? Dan kunt u zich wenden tot het internet. Hier vindt u een groot aanbod aan woningsites. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks een makelaar benaderen.

Werken in Duitsland

Iedere EU-burger mag zonder tewerkstellingsvergunning werken in Duitsland. Als u als Nederlander in Duitsland wilt werken, heeft u de grootste kans in de ICT, techniek of zorg. In deze sectoren is de vraag naar (buitenlandse) arbeidskrachten het grootst. Het is uiteraard wel verstandig om de Duitse taal te leren.

Wanneer u in het grensgebied van Duitsland woont, kunt u natuurlijk ook blijven werken in Nederland. Houdt er dan wel rekening mee dat u loonbelasting verschuldigd bent in Nederland en ook daar uw sociale verzekeringen heeft.

Studeren in Duitsland

Studeren in Duitsland? Verstandig! De Duitse universiteiten en hogescholen hebben een goede naam in Europa en de rest van de wereld. En dat terwijl studeren in Duitsland een stuk goedkoper is dan in Nederland. U betaalt voor een opleiding aan een openbare hogeschool geen collegegeld, maar een semesterbijdrage tussen de 200 en 400 euro. Duitsland kent een aantal bruisende studentensteden zoals Berlijn, München, Frankfurt en Hamburg en er is een ruime keuze aan opleidingen.

Belasting betalen in Duitsland

Vanaf het moment dat u in Duitsland woont, bent u belastingplichting. Het belastingsysteem van onze oosterburen verschilt niet veel van dat in Nederland. Wel wordt het door veel geëmigreerde Nederlanders als strenger ervaren. In principe betaalt u belasting over het inkomen dat u in Duitsland genereert en over uw pensioenen, kapitaalinkomsten en lijfrentes. Inkomsten uit Nederland worden niet belast in Duitsland.

Verhuizen met Gebroeders van den Eijnden

U leest het: emigreren naar Duitsland vergt een gedegen voorbereiding. Gebroeders van den Eijnden helpt u graag op weg. Letterlijk. Al jaren helpen wij mensen met verhuizen naar het buitenland. Onze experts kunnen een deel van uw verhuizing regelen of u van A tot Z ontzorgen. Zo helpen wij u met in- en uitpakken, zorgen wij dat uw kostbare spullen veilig in Duitsland aankomen, regelen we verzekeringen en kunt u bij ons terecht voor een veilige inboedelopslag. Wij hebben bovendien een groot netwerk van internationale samenwerkingspartners. U bent dus verzekerd van een vlotte, soepele verhuizing.

Meer weten? Neem contact op

Gaat u verhuizen naar Duitsland en wilt u goed voorbereid zijn? In onze handige verhuis checklist, leest u precies waar u aan moet denken. Wilt u uw internationale verhuizing direct in gang zetten? Neem dan contact met ons op. We informeren u graag.

Terug naar landoverzicht